Paralelní obchod s léčivými přípravky v Evropské unii optikou volného obchodu se zbožím - Šimková, Iva (2015)
Paralelní obchod označuje praktiku, kdy je výrobek vyvážen a dovážen skrze distribuční sítě odlišné od distribučních sítí autorizovaných majitelem patentu či ochranné známky, respektive majitelem licence k výrobkům chráněným patentem či ochrannou známkou. V praxi většinou probíhá tím způsobem, že obchodník nakoupí zboží ve státě, kde je výrobek chráněný patentem prodáván levněji, a dováží jej do státu, kde je prodáván dráž. S paralelním obchodem s léčivými přípravky se pojí řada důsledků. Mediálně zřejmě nejvíce negativně vnímaný dopad spočívá ve skutečnosti, že léčivé přípravky jsou hromadně vyváženy ze států, kde se prodávají levně, což v mnoha případech ústí v akutní nedostatek těchto léčivých přípravků v daném exportním státě. Předkládaná rigorózní práce je zaměřena na otázku, zda a jakým způsobem se mohou takto dotčené členské státy těmto negativním dopadům bránit. Jelikož všechny členské státy jsou ale povinny se zdržet narušování volného pohybu zboží, bude tato otázka hodnocena zejména pohledem práva EU a judikatury Soudního dvora EU. Cílem této práce je zjistit, za jakých podmínek jsou členské státy oprávněny omezovat paralelní obchod s léčivými přípravky.