Veřejná podpora v kontextu letecké dopravy - vývoj právní úpravy - Petrová, Veronika; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2015)
Tato práce si klade za cíl podání komplexního výkladu o veřejné podpoře v odvětví letecké dopravy. První část této práce popisuje cíle politiky státní podpory a analyzuje znaky veřejné podpory, poskytuje rozdělení typů veřejné podpory a popisuje výjimky z obecného zákazu poskytování veřejné podpory, dále popisuje právní předpisy v oblasti veřejné podpory. Druhá část této práce se zabývá veřejnou podporou v odvětví letecké dopravy, a klade důraz na vývoj právních pravidel v dané oblasti, stejně jako na vývoj rozhodovací praxe. Tato část práce je rozdělena do tří velkých celků - pravidel před rokem 2014, nových pokynů z r. 2014 a pravidel pro služby obecného hospodářského zájmu a jejich limitů. Závěr této práce je věnován úvahám a návrhům de lege ferenda.
This thesis aims on state aid in airport sector. The first part of this thesis describes the objectives of state aid policy and analyses each state aid criteria, provides a division of state aid types and describes exceptions to the general prohibin oftio state aid, furthermore describes state aid legal basis. Second part of this thesis deals with the state aid in the aviation sector, when emphasizing on the evolution of the rules and case law as well. It is divided in three big parts - the rules before the year of 2014, the new 2014 guidelines and the rules for services of general economic interest and their limits. The closure of this thesis is dedicated to de lege ferenda ideas and proposals.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2016
Anglické resumé
Keywords: letecká doprava; veřejná podpora; air transportation; state aid; rigorózní práce; doctoral dissertations