Veřejná podpora v kontextu letecké dopravy - vývoj právní úpravy - Petrová, Veronika (2015)
Tato práce si klade za cíl podání komplexního výkladu o veřejné podpoře v odvětví letecké dopravy. První část této práce popisuje cíle politiky státní podpory a analyzuje znaky veřejné podpory, poskytuje rozdělení typů veřejné podpory a popisuje výjimky z obecného zákazu poskytování veřejné podpory, dále popisuje právní předpisy v oblasti veřejné podpory. Druhá část této práce se zabývá veřejnou podporou v odvětví letecké dopravy, a klade důraz na vývoj právních pravidel v dané oblasti, stejně jako na vývoj rozhodovací praxe. Tato část práce je rozdělena do tří velkých celků - pravidel před rokem 2014, nových pokynů z r. 2014 a pravidel pro služby obecného hospodářského zájmu a jejich limitů. Závěr této práce je věnován úvahám a návrhům de lege ferenda.