Sankční zabezpečení evropského práva vnitrostátním právem - Havelka, Libor (2015)
Právo Evropské unie v čím dál větší míře harmonizuje vnitrostátní sankce, které mají zajišťovat dodržování práva Unie. V této souvislosti se objevuje řada otázek, zejména z hlediska kompatibility unijně harmonizovaných sankcí s vnitrostátními systémy trestního a správního práva a naplnění požadavku Soudního dvora, aby vnitrostátní sankce sloužící k vynucení práva Unie byly účinné, přiměřené a odrazující. Práce si klade za cíl vymezit, jaké požadavky judikatura Soudního dvora klade na vnitrostátní sankce spadající do působnosti unijního práva, jaké faktory ovlivňují účinnost, přiměřenost a odrazující účinek sankcí, včetně posouzení, zda se tyto faktory liší napříč členskými státy EU, a na vybraných příkladech poukázat na problematickou kompatibilitu unijně harmonizovaných sankcí s vnitrostátními právními řády. Závěr práce obsahuje shrnutí dosažených zjištění a z nich vyplývající doporučení pro harmonizační úsilí Unie v oblasti sankcí zajišťujících dodržování unijního práva.