Quality of healthcare in surgical clinics - Schwanhaeuser, Kräuff (2016)
Úvod. Kvalita zdravotních služeb a její neustálé zlepšování se dostaly do popředí zájmu ve zdravotnických zařízeních po celém světě, nevyjímaje chirurgickou péči. S narůstající náročností pacientů a celkovým posunem zaměření zdravotní péče na pacienta není možné podceňovat důležitost sledování jejich pohledů, očekávání a zkušeností. Zaměřili jsme se tedy na identifikování možných nedostatků v poskytované chirurgické péči, které ovlivňují spokojenost pacientů a jimi vnímanou kvalitu obdržených služeb. Metody. Výzkum byl proveden ve dvou etapách. V průběhu první fáze bylo za pomoci kvantitativních i doplňkových kvalitativních metod prošetřeno celkem 1 982 pacientů hospitalizovaných na třech českých a jednom britském chirurgickém oddělení / klinice. Druhá fáze zahrnovala vzorek celkem 934 českých ambulantních chirurgických pacientů. Nasbíraná data byla analyzována a srovnána za použití Chí-kvadrát testu.