Shromažďovací právo v bránící se demokracii - Výborný, Štěpán, 1986- (2015)
Disertační práce sleduje a hodnotí podstatu a limity shromažďovacího práva, a to specificky na případu shromáždění krajních politických skupin. S těmito shromážděními jsou totiž spjaty mnohé kontroverzní otázky, a také judikatura týkající se agendy shromažďovacího práva povětšinou reagovala právě na tyto radikální či populistické demonstrace. I proto tyto demonstrace lze považovat za nejpříhodnější, na nichž lze vysledovat limity shromažďovacího práva. Vedle teoretických konceptů, na nichž stojí tato práce (bránící se demokracie, podstata shromažďovacího práva), je věnována pozornost především zákazu a rozpuštění shromáždění. Nutno však podotknout, že práce objímá dotčené téma v celé své šíři a zaobírá se též mnohými dalšími aspekty, které mohou během těchto veřejných akcí nastat. Teoretické právní úvahy jsou pak podloženy též mnohými odkazy na konkrétní události, které se k danému tématu vztahují.