Hlína granitic suite: ~ 430 Ma felsic layered garnet-bearing magma portion of bimodal, Back-arc related magmatism, SW Brunovistulicum - A multidisciplinary study - Hönig, Sven (2016)
Práce přináší komplexní studium A-typových, vnitrodeskových granitických žil suity Hlína, rozpoznaných v brněnském a dyjském masivu na JZ Brunovistulika. Na základě Sm-Nd izotopie byly granity datovány a jejich relativně mladý věk (Silur, 430 Mil.) je v práci interpretován (záoblouková extenze Rhenohercynské pánve). Studované granity vynikají svou nápadnou páskovanou stavbou, kdy se opakovaně střídají pásky hrubozrnných hřebenovitých krystalů (UST) s pásky jamnozrnnými obsahujícími polohy Ytriem a HREE bohatý granát. Práce diskutuje vznik těchto struktur. Magmatický granát i ostatní minerály byly intenzivně studovány s ohledem na distribuci Ytria a prvky vzácných zemin (+ substituce Y+REE v granátu). Studium Y+REE v jednotlivých minerálech poukazuje na jejich důležitost k pochopení vývoje magmatu. Práce se též zabývá termometrií za použití saturačních mezí pro zirkon.