Rhodophyta (Corallinales, Sporolithales) středního miocénu (baden, sarmat) Centrální Paratethydy - Hrabovský, Juraj (2016)
V predkladanej dizertačnej práci boli študované vápence centrálnej Paratethýdy. Vzorky pochádzajú z trinástich lokalít. Zo vzoriek bolo zhotovených 178 výbrusov ktorá boli šzudované optickým mikroskopom. Päťdesiattri druhov neuzlíkatých koralinných rias bolo identifikovaných a zoradených do kľúča na určovanie na základe platných diagnostických znakov. Po prvý krát je opísaná riasa Lithothamnion crispatum Hauck ako fosílna podľa poznávacích znakov pórových buniek. Pórové bunky nie sú vždy zachované avšak ich použitie ako diagnostické kritérium bolo možné u niekoľkých druhov rodu Lithothamnion. Facie vápencov bolo možné porovnať z faciami dnešného Stredozemného mora. Vápence sa tvorili v normálnom morskom prostredí litorálu za prítomnosti intenzívnych ale málo frekventných udalostí akými sú napríklad búrky alebo búrkami hnané prúdy. Druhy nachádzané na mobilnom substráte dnešného Stredozemného mora obývali rovnaký substrát aj v Strednom Miocéne.