Anomální struktury DNA v lidském genomu - Kašparová, Helena, 1986- (2016)
Lidská DNA je vystavena atakům endogenních a exogenních agens, které ji mohou poškozovat a to po celé její délce. Pokud nedojde k včasné opravě vzniklých lézí, může dojít k zastavení důležitých buněčných procesů, které mohou vést až ke smrti buňky nebo k jejímu nádorovému zvrhnutí. V disertační práci jsem se věnovala vlivu nejčastěji vyskytujících se lézí, a to na lidské telomerní sekvenci AG3(TTAGGG)3, která je schopna tvořit kvadruplex. Za použití CD spektroskopie, UV absorpční spektroskopie a nativní PAGE jsem zjišťovala vliv abazického místa či 8-oxoadeninu na místo adeninu, respektive 5-hydoxymetyluracilu v pozici tyminu na tvorbu a stabilitu kvaduplexu. Všechny studované modifikace se nacházely ve spojujících sekvencích guaninových bloků, tedy v loopech telomerního kvadruplexu. Absence adeninu v loopech vyvolává změnu topologie kvadruplexu. Přítomnost 8-oxoadeninu působí mírné zvýšení stability kvadruplexu a 5-hydroxymetyluracil výrazně neovlivňuje tuto strukturu. Určit dopad těc