Detection of Sub-Resolution Spots in Microscopy Images - Štěpka, Karel (2016)
Fluorescenční mikroskopie se stala jednou z klíčových metod pozorování užívaných v biomedicínském výzkumu. Umožňuje vědcům studovat a vizualizovat detaily vnitrobuněčných struktur, a s využitím různých fluorescenčních technik mohou výzkumníci pořizovat 3D snímky zobrazující chromosomy, jejich části nebo dokonce jednotlivé geny, a tím lépe porozumět funkci a životnímu cyklu buněk. Velikost mnoha z těchto struktur se však nachází pod difrakčním limitem pro viditelné světlo, a objekty se na obrazech jeví jako malé nejasné tečky. V minulosti bylo představeno několik metod, které se na detekci takových sub-resolučních teček ve 2D a 3D obrazech zaměřují. V této práci je představeno rozsáhlé vyhodnocení řady v současnosti používaných metod. Text začíná popisem přípravy vzorků a procesu utváření obrazu v konfokální fluorescenční mikroskopii. Důraz je kladen na důležitost plného 3D vyhodnocování a použití věrně simulovaných syntetických dat. Díky měření úspěšnosti metod ve 3D, s použitím jak re