Náboženství Lesních Něnců v ekologické perspektivě - Havelka, Rudolf (2015)
Tato práce se zabývá náboženstvím západosibiřského etnika Lesních Něnců. V úvodu práce (kapitola II) podávám teoreticko-metodologický rámec výzkumu, který má těžiště v paradigmatu kulturní ekologie. V následující kapitole (kapitola III) popisuji charakter terénního výzkumu, který proběhl v několika etapách v letech 2011 až 2013. V kapitole IV a V podávám obecné informace (například demografické) o etniku Lesních Něnců a jejich genezi a (pre)historii, s důrazem na proměny jejich náboženského života, způsobené zejména ruskou kolonizací. Ve stěžejní kapitole VI, Ideální rekonstrukce náboženství Lesních Něnců, popisuji hlavní fenomény lesně-něnecké religiozity, včetně typologie a charakteristik nadpřirozených bytostí , obřadů, posvátných míst a náboženských předmětů. Tato kapitola byla zpracována způsobem komparace zpráv zachycených především finskými etnografy na počátku 20. století a informací, které jsem získal během terénního výzkumu. Tuto popisnou kapitolu uzavírá část (VI.7) arbitrár