Elektrochemické biosenzory pro analýzu nukleotidových sekvencí a DNA-protein interakcí - Červeň, Jiří (2016)
V této disertační práci jsme se zaměřili na elektrochemické metody pro analýzu nukleotidových sekvencí a sledování interakce DNA s léčivy či proteiny. DNA-protein interakce hrají klíčovou roli v celé řadě buněčných procesů (regulace exprese genů, buněčného cyklu, opravy poškozené DNA atd.). Elektrochemické metody by se mohly stát alternativou či doplněním tradičně využívaných metod. Představují méně nákladný přístup při minimálně srovnatelné citlivosti. Sledování interakce DNA s léčivy je důležité především při vývoji nových léčiv. I tady mohou elektrochemické metody být vhodnou alternativou či doplněním. V experimentální části jsou popsány výsledky využití elektrochemických metod pro studování interakce DNA s wedelolaktonem. Tento coumestan je izolován z rostlin, které jsou využívány v tradičních medicínách pro léčbu septického šoku, zánětů. Bylo popsáno, že inhibuje topoisomerázu II, indukuje apoptózu u buněk rakoviny prostaty, vaječníku a prsu. Charakter jeho molekuly naznačuje, že