Molekulárně genetická diagnostika neuromuskulárních onemocnění - Zídková, Jana; Fajkusová, Lenka, 1963-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Ve své práci jsem se zaměřila na molekulárně genetickou diagnostiku Duchennovy a Beckerovy svalové dystrofie, facioskapulohumerální svalové dystrofie a pletencové svalové dystrofie. Duchennova a Beckerova svalová dystrofie (DMD/BMD) jsou spojeny s mutacemi v genu DMD (Xp21.2). Jedná se o typicky X vázaný přenos: postiženi jsou muži, ženy jsou většinou přenašečky bez klinického projevu onemocnění. V rámci doktorské práce byla molekulárně genetická diagnostika cílena na detekci bodových mutací a malých delecí/inzercí. V našem souboru pacientů jsme identifikovali 78 různých mutací malého rozsahu, z nich 46 dosud nebylo v literatuře popsáno. Popsali jsme 3 pacienty s mutací, která vytvářela předčasný terminační kodon [p.(Glu55*), p.(Glu1110*), p.(Tyr1274*)], a dalo by se tedy očekávat, že pacienti budou mít fenotyp DMD, zjištěný fenotyp ale odpovídal mírnější variantě, tedy BMD. U všech 3 pacientů jsme na úrovni mRNA nebo na úrovni proteinu identifikovali pravděpodobný mechanismus asociova
In this PhD thesis I focused on molecular genetic diagnostics of Duchenne and Becker muscular dystrophy, facioscapulohumeral muscular dystrophy and limb-girdle muscular dystrophy. Duchenne and Becker muscular dystrophy (DMD/BMD) is associated with mutations in the DMD gene (Xp21.2). The inheritance is typical X-linked: males are affected; females are carriers without clinical symptoms. The aim of molecular genetic diagnostics was the detection of point mutations and small deletions/insertions in the DMD gene. In our group of patients we identified 78 different mutations, 46 of them have not been published yet. We found 3 patients with mutations creating premature termination codon [p.(Glu55*), p.(Glu1110*), p.(Tyr1274*)], patients were supposed to develop severe phenotype DMD, but the phenotype was milder BMD. We described probable mechanism of rescuing the DMD phenotype in these three cases. We report one patient with an unusual combination of two inherited neuromuscular disorders - D
Vedoucí práce: Lenka Fajkusová
Součástí práce je pět separátních publikací
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Text český, separáty v angličtině
Keywords: disertace; dissertations; Neuromuscular Diseases; Point Mutation; DNA -- analýza; identifikace mutace; molekulárně genetická diagnostika; bodová mutace; mutace genu SMCHD1; neuromuskulární nemoci -- diagnóza; SMCHD1 gene mutation; molecular genetic diagnostics; mutation identification