Individualizace radikality operační léčby časných stádií karcinomu děložního hrdla - Semerádová, Ivana (2014)
V posledních letech je snaha individualizovat rozsah chirurgické léčby karcinomu děložního hrdla s cílem zachovat onkologickou bezpečnost a současně snížit radikalitu operací v závislosti na konkrétním rozsahu onemocnění. Úspěšně se využívá neoadjuvantní chemoterapie (NACT), ověřila se bezpečnost fertilitu šetřících postupů. Cílem práce bylo zhodnotit přesnost transrektálního ultrazvuku (TRUS) a magnetické rezonance (MRI) v hodnocení karcinomu děložního hrdla po aplikaci NACT a ověřit schopnost peroperační ultrazvukové navigace identifikovat kraniální hranici nádoru pro individualizaci rozsahu fertilitu šetřících operací. Bylo analyzováno 30 pacientek, které byly vyšetřeny TRUS a MRI před a po aplikaci NACT a získaná data byla porovnána s histopatologickým nálezem po následně provedené operaci. Potvrdili jsme významnou korelaci mezi velikostí nádoru stanovenou podle TRUS a z histopatologického preparátu (mezitřídní korelační koeficient 0,667, a vnitrotřídní korelační koeficient 0,795 p<0.001), zatímco korelace mezi daty z MRI a histologií byla nižší ( mezitřídní korelační koeficient 0,346, P=0,072, a vnitrotřídní korelační koeficient 0,344 p=0,059).