Vysoce rozlišující stratigrafie hraničního úseku devonu a karbonu - Kumpan, Tomáš, 1986- (2016)
Hraniční interval mezi devonem a karbonem (D/K) byl spojen s hangenberskou krizí, která se globálně projevila hromadným vymíráním a výraznými změnami v marinní sedimentaci, spojenými s pádem mořské hladiny. To činí stávající definici hranice D/K a stratotypu ve francouzském La Serre problematickou, neboť je založena na prvním výskytu pelagického konodonta Siphonodella sulcata, který nastupuje až při prohloubení prostředí. S celou řadou problémů je navíc spojena jak definice indexového druhu, tak současného stratotypu. Z těchto důvodů vznikla snaha o redefinici hranice D/K. Předložená disertační práce přispívá výsledky multidisciplinárního výzkumu do diskuse k této redefinici. V práci jsou kombinovány stratigrafické konvenční metody (konodontová biostratigrafie a karbonátová sedimentologie) s metodami petrofyzikálními (terénní gamaspektrometrie, magnetická susceptibilita, spektrometrie difuzního odraženého světla) a geochemickými (geochemie stabilních izotopů uhlíku, prvková geochemie).