Výchova k podnikavosti: Perspektivy teorie a praxe - Benešová, Tereza (2015)
Disertační práce se věnuje reflexi výchovy k podnikavosti, na kterou pohlížíme ze tří zvolených perspektiv: perspektivy teorie, perspektivy expertů a perspektivy školní praxe. Při volbě optiky jsme vycházeli z potřeby co nejširšího, sdíleného porozumění tématu, je mohla zprostředkovat kombinace perspektiv teorie a praxe. Prostřednictvím holistické teoretické perspektivy a kvalitativních expertních rozhovorů byly identifikovány tři tematické oblasti, které tvoří komplementární celek výchovy k podnikavosti, a které můžeme zpětně vztahovat k proměnám podnikatelského paradigmatu: oblast personální zahrnující osobnostní rozvoj podnikatele, oblast sociální zahrnující širší kontext podnikání a oblast pracovní vztahující se k podnikání jako alternativní pracovní kariéře. Jednotlivé složky působí ve výchově k podnikavosti komplementárně, v silném vzájemném vztahu. Kvantitativní dotazníkové šetření mezi učiteli ekonomických předmětů středních odborných škol v České republice poukázalo na odli