Poslední těšínští Piastovci. Knížecí rod v období renesance, manýrismu a raného baroka. - Jež, Radim, 1982- (2015)
Předkládaná práce sleduje rodinné poměry posledních čtyř generací rodu těšínských Piastovců, a to v chronologickém rámci vymezeném zhruba obdobím sklonku středověku a polovinou 17. století, kdy tato větev slezských knížat vymřela. Životní osudy jednotlivých členů rodu tvoří základní osu zkoumaného tématu, přičemž pozornost je věnována všem životním etapám od narození, dětství a dospívání přes věk produktivní, stáří a smrt. S tím souvisí řada aspektů životního cyklu jedince, k nimž patří výchova a vzdělávání, založení rodiny, zajištění biologické kontinuity rodu i vztahy mezi rodinnými příslušníky. Právě na zachycení komplikovaných vztahových sítí, ve kterých se ocitli, je kladen zvláštní důraz. Rodinné sociální interakce vycházely jak ze sňatkových aliancí, tak širších příbuzenských vazeb a společenského postavení. Výběr životní partnerky, jednání a okolnosti, jež měly vliv na rozhodnutí, s kým se kníže ožení a za koho bude knížecí dcera provdána, tvořily důležité mezníky v dalším směř