Přes Kordillery - Hanzelka, Jiří, 1920-2003 (Naše vojsko, 1959)
Jádro druhého svazku cestopisu o Latinské Americe tvoří zážitky z cesty, která vedla z Argentiny přes Bolívii a Peru k břehům Tichého oceánu. V pestrém sledu střídají se tu líčení přírodních krás, všedního života, zvyků i slavností domorodého obyvatelstva s úvahami o pohnutých dějinách a starých kulturách i o současných politických a sociálních problémech těchto zemí