Shlukování - specifické chování netopýrů během hibernace - Zezulková, Monika (2016)
Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat literární zdroje o shlukování během hibernace a o jejím významu pro netopýry a shrnout informace vztahující se k této problematice. Rešeršní část je rozdělena do tří částí. První část se zabývá hibernací, druhá část je věnována zimní aktivitě netopýrů a třetí část se zabývá shlukováním a jaký význam má toto chování pro netopýry. Dalším cílem této práce bylo zpracování dat z pilotního sledování chování jedinců Myotis myotis ve shluku. Sledování probíhalo v Kateřinské jeskyni, během pozdní hibernace od 28. března do 30. dubna. Shluk se nacházel v části zvané Koridor. Početnost shluku se zvětšovala do půlky dubna a poté se shluk začal rozpadat. Chování netopýrů ve shluku bylo rozděleno do 6 kategorií: číštění, páření, agrese, přílet, odlet a protahání se. Ve shluku bylo velice často pozorováno čištění. Agrese mezi netopýry se objevovla spíše na začátku sledovaného období, stejně jako páření.