Variabilita společenstev fytobentosu řeky Nitry : rozsivky jako bioindikátory pro hodnocení ekologického stavu toku v prostoru a čase - Matoušek, Michael (2016)
Jednou z hlavních tém této práce byl průskum variability druhů řas a sinic, tvořících fytobentos řeky Nitry, se zaměřením na dominantní druhy a druhy ekologicky a taxonomicky zajímavé. Zkoumaný byl horní úsek toku na 8-10 lokalitách během 3 ročních období. Dalším cílem této práce bylo stanovení fyzikálně - chemických vlastností vody v toku a případně s jejich pomoci se pokusit vysvětlit variabilitu společenstev fytobentosu. Za použití rozsivek jako bioindikátorů byli stanoveny rozsivkove indexy indikující úrověň saprobity a trofie na jednotlivých lokalitách. Dle dostupných informací nebyla na tomhle úseku řeky vypracováná žádna podobná studie.