Ekologie voskovek (r. Hygrocybe) a jejich diverzita v ČR - Mlíchová, Katarína (2016)
V této bakalářské práci se věnuji houbám rodu Hygrocybe (voskovky). První část poskytuje pohled do obecné charakteristiky voskovek a jejich současného taxonomického postavení. Jsou v ní popsané i makroskopické a mikroskopické morfologické znaky. Též rozebírá problematiku jejich specifické ekologie, indikačních vlastností, ohrožení jejich biotopů a důležitost ochrany pro budoucí generace. Druhá část je zaměřená na výskyt voskovek v České republice a jejich historii v české literatuře. Poskytuje sumář druhů voskovek a jejich synonym, uvedených v literárních pramenech z českých lokalit, s krátkým popisem ekologie druhu a poznámkou k jeho ohrožení, v kterém celkový počet druhů nalezených v ČR dosáhl doposud čísla 47, z toho 30 je zahrnutých do Červeného seznamu hub (makromycetů) České republiky (HOLEC & BERAN 2006).