Určování věku sov (Strigiformes) podle pelichání letek - Janáčková, Veronika (2016)
Práce shrnuje dostupné informace o pelichání našich druhů sov (Strigiformes), s důrazem na vzorce pelichání ručních a loketních letek u jedinců různého věku. Z literární rešerše vyplývá, že u většiny druhů našich sov lze vypozorovat určité pravidelnosti v pelichání letek křídla, které lze použít minimálně pro odlišení jedinců v prvním roce života a starších. Neexistuje však zcela univerzální klíč, neboť i individuální variabilita v pelichání hraje jistou roli (např. výměna letek po stresovém odpelichání). Cílem práce je sestavit klíč k určení věku jedinců našich druhů sov neznámého stáří, odchycených ve volné přírodě. Součástí práce je i popis metody stanovení různě starých generací per pomocí UV záření.