Law and music: Interpretation and improvisation - a comparative study - Malaník, Michal, 1990- (2015)
Tato rigorózní práce se zaměřuje na vzájemná propojení mezi právem a hudbou, zejména v oblasti jejich interpretačních procesů. Ukazuje základní podobnosti mezi oběma disciplínami a zabývá se otázkou, jak může být práce právního interpreta inspirující pro interpreta hudebního a naopak. Přestože jde o teoreticky zaměřenou práci, není omezena pouze na hodnocení dostupných interpretačních doktrín, ale snaží se poukázat i na ostatní vlivy povahy subjektivní i objektivní, které se zasluhují o výsledný produkt interpretace. Práce se také snaží najít a popsat základní schéma komparace podobností mezi interpretacemi v obou disciplínách, vytyčit hranici mezi interpretací a improvizací a ukázat, že ani v hudbě, ani v právu, improvizace neznamená neomezenou libovůli, nýbrž má vlastní poměrně striktní pravidla, které je nutno dodržovat, a která stojí za prozkoumání pro dosažení hlubšího porozumění problematiky interpretace a pochopení procesu, kterým interpreti skutečně procházejí.