Globální systémy propojených počítačových sítí a trestní právo - Lobotka, Andrej (2015)
Disertační práce Globální systémy propojených počítačových sítí a trestní právo pojedná-vá o internetové trestné činnosti a boji s ní. Práce hned po úvodní části ozřejmující vznik internetu a základního fungování internetu definuje internetovou kriminalitu a blíže po-pisuje její jednotlivá specifika (specifické podoby jednání, změna způsobu provedení klasických trestných činů, jurisdikce jednotlivých států, místní příslušnost soudů, změna charakteristiky „typického pachatele“ určitého trestného činu), ze kterých následně ply-nou i osobité požadavky pro vyšetřování a dokazování internetové kriminality, pro tres-tání pachatelů internetové kriminality a pro preventivní strategie, a to jak strategie ná-rodní, tak školní či firemní nebo individuální. Zvláštní kapitola je pak v práci věnovaná otázce trestní odpovědnosti právnických osob za internetové trestné činy a kybernetické bezpečnosti České republiky.