Somatické charakteristiky dospívajících moderních gymnastek - Šťastný, Michal (2016)
V této diplomové práci se věnujeme vlivu intenzivního tréninku na lidské tělo. Stručně je popsán vývoj historický vývoj moderní gymnastiky, specifika opakované zátěže při gymnastickém tréninku. Diplomová práce porovnává somatometrické údaje získané od vybraného vzorku gymnastek mezi 10-15 lety s údaji z referenčního souboru populace. Práce je doplněna o informace z dotazníkového šetření, cíleného na zdravotní stav a dospívání probandek. Výsledky provedených statistických testů nepotvrzují vliv sportovní gymnastiky na dospívání a zdravotní stav sportovkyň.