Analýza pohybu Homo neanderthalensis - Káčerková, Michaela, 1991- (2016)
Tato práce se zabývá pohybovými možnostmi druhu Homo neanderthalensis. V úvodu je zmíněna základní charakteristika tohoto druhu. Dále pak práce popisuje jejich anatomii s ohledem na pohyb jednotlivých částí těla. Rozebírá bederní lordózu, morfologii horních končetin v souvislosti s házením, škrábáním a manuální zručností a také morfologii dolních končetin a její vliv na chůzi a běh. Dále se práce věnuje odhadu užívání obuvi na základě morfologie prstů nohy. Zmíněna je i bipedie a její evoluce a tafonomie. Jedna z kapitol vysvětluje fyzikální pojmy použité v kapitolách následujících. Cílem práce je zhodnotit možnosti pohybu neandertálců a porovnat zjištěné skutečnosti s pohybem moderního člověka.