Ukazatele vývojového stresu na skeletu a zubech - Šáliová, Soňa (2016)
Zhoršené životní podmínky působící během ontogenetického vývoje člověka mají výrazný vliv na vývoj kosterního systému a zubů a zanechávají na těchto tkáních změny, které lze použít jako nespecifické indikátory stresu. Výsledkem narušení vývoje v rané fázi ontogeneze do 4 let po narození může být mimo jiné také nedostatečný růst nervového kanálu a snížení jeho konečných rozměrů v dospělosti, což může negativně ovlivnit perspektivu dalšího život člověka. Cílem práce bylo zjistit, zda snížení některých rozměrů obratlů souvisí s dožitým věkem. Materiál se skládal ze dvou souborů lidských kosterních pozůstatků pocházejících z lokalit Jihlava - Stadion (22 jedinců) a Jaroměřice nad Rokytnou - „Nový“ hřbitov (22 jedinců), celkem tedy 44 koster dospělých jedinců datovaných do 17. - 19. století. Dožitý věk, pohlaví a výška těla byly odhadnuty základními antropologickými metodami.