Komplexní lovecko-sběračské společnosti: Vzestup a pád - Viktorin, Rostislav (2016)
Tato práce se zabývá způsobem života tří vytipovaných lovecko-sběračských společností, jmenovitě Tlingitů, Čukčů a Kereků, jejichž prostřednictvím ilustruje proměny těchto etnik v průběhu času a hlavně jejich schopnost kulturní adaptace. Důraz je přitom kladen na způsob obživy, charakter osídlení ve vztahu k sezonalitě a vliv kontaktu s „moderními“ civilizacemi na jejich každodenní život. Prostřednictvím zmapování potravních zdrojů jednotlivých společností se práce snaží objasnit, proč se některá etnika dokázala přizpůsobit jejich nedostatku, zatímco pro jiná to znamenalo zánik. V samotném závěru je pak popsáno, zda proklamované fatální následky skutečně znamenaly konec etnik nebo pouze jinou formu přizpůsobení (vč. asimilace).