Vliv urychlování a zásahů do porodu na jeho průběh a pocity rodičky - Konířová, Markéta (2015)
Práce se zabývá mapováním současné péče poskytované ženám při porodu zejména v porodnických zařízeních a hodnocením vlivu lékařských zásahů na průběh porodu a na pocity rodičky. Dotazníkovou metodou je hodnocena četnost jednotlivých zákroků (dirupce vaku blan, epiziotomie, porod pomocí kleští a pomocí vakuumextraktoru) a celkové pocity rodičky z průběhu porodu. Na základě informací získaných z dotazníku bylo zjišťováno, zda existuje závislost mezi četností jednotlivých zákroků, délkou porodu a dalšími aspekty porodního procesu. Dále se práce zabývá hodnocením zkušeností žen z porodu a vlivu vedení porodu na vztah rodičky a dítěte. Z výzkumu bylo zjištěno, že vyšší četnost lékařských zákroků vede k horší celkové zkušenosti z porodu a že zákroky jsou často prováděny přes nesouhlas rodičky. Neumožnění jiné polohy pak vede k delšímu porodu a k vyšším četnostem zásahů. Dále bylo zjištěno, že nedostatek času na sblížení matky s dítětem po porodu vede k negativním důsledkům na jejich vztah.