Rozdělení pravděpodobnosti odvozená z urnových modelů - Dohnálek, Richard (2016)
Předmětem této práce je odvození různých rozdělení pravděpodobnosti pomocí urnových modelů. Většina práce je věnována modelům, kdy jsou míčky z urny různými způsoby losovány. Pomocí výběru s vracením je odvozeno rozdělení binomické, negativně binomické, hypergeometrické a negativně hypergeometrické. Použitím výběru bez vracení je pak odvozeno rozdělení multinomické, negativně multinomické, vícerozměrné hypergeometrické a vícerozměrné negativně hypergeometrické. Další část práce pojednává o systémech vkládání míčků do uren. Vybraná rozdělení jsou doplněna o příklady z reálného života, které ilustrují využití těchto modelů v praxi.