Maloškálová distribuce krytenek na minerotrofních rašeliništích : vliv heterogenity prostředí a velikosti vzorku - Lizoňová, Zuzana (2016)
Tato diplomová práce je věnovaná ekologii krytenek na minerotrofních rašeliništích. Náplní práce bylo zjistit, do jaké míry jsou změny v druhovém složení krytenek na těchto stanovištích spjaté s heterogenitou mechového patra a variabilitou abiotických podmínek v rámci jednotlivých lokalit, a rovněž věnovat pozornost vybraným metodickým otázkám týkajícím se studia těchto organizmů. Sledovány byly jak rozdíly mezi společenstvy a vliv vybraných proměnných prostředí, tak vztah velikosti vzorkované plochy a celkového počtu nalezených druhů či problematika rozlišování prázdných schránek a živých jedinců. Reakce krytenek byly porovnávány ve dvou typech prostředí, jež se lišily celkovou minerální bohatostí a diverzitou podmínek v mechovém patře.