Studium a charakterizace ligandů s P(E)-X skeletem - Jeremias, Lukáš (2016)
Disertační práce se zabývá studiem přípravy a struktury sloučenin obsahující vazbu P-Te a pro srovnání také analogů s lehčími chalkogeny. Sloučeniny byly charakterizovány fyzikálně chemickými metodami - RTG difrakce, multinukleární NMR a IR spektroskopie - a byly testovány jako ligandy pro komplexotvorné reakce s PdII/PtII sloučeninami. Série chalkogenofosforanů R3PE (E = O, S, Se, Te) byla také studována pomocí kvantově chemických výpočtů.