Demilitarizace území České republiky a její geografické aspekty - Hercik, Jan, 1984- (2016)
Existence armády provází lidstvo od vzniku prvních civilizací. Především v průběhu 19. a velké části 20. století byla Evropa ovlivněna výrazným nárůstem militarizace. V důsledku celospolečenských změn po roce 1989 došlo ve většině vyspělých zemí světa k zahájení procesu opačného, demilitarizace. Chápání pojmů militarizace i demilitarizace je v literatuře značně nejednotné. Ačkoliv s určitými projevy demilitarizace se lze setkat v některých částech vyspělého světa již dříve, na výrazné dynamice získal tento proces až v důsledku globálních změn souvisejících s koncem studené války. První část disertační práce je tak zaměřena na charakteristiku demilitarizace jako transformačního procesu. Velká pozornost je věnována především rozdílům mezi jednotlivými částmi Evropy a specifickým znakům České republiky (Československa).