Plazmochemická příprava magnetických nanočástic - Hesko, Branislav (2016)
Táto bakalárska práca má za úlohu preskúmať vhodnosť plazmovo pripravených nanočastíc oxidu železa pre využitie ako kontrastnej látky v procese zobrazenia magnetickou rezonanciou. Obvyklé postupy prípravy sú založené na využití chemickej reakcie v roztoku. Je použitý prekurzor - pentakarbonyl železa, ktorý je privádzaný do horiacej plazmy. Pre určenie vlastností vyrobeného prášku sa používajú rôzne analytické metódy. Viacero pokusov založených na obalení povrchu nanočastíc bolo uskutočnených pre zabezpečenie ich zásadnej vlastnosti - disperzie v roztoku. Zdá sa, že existuje odlišnosť medzi nanočasticami pripravenými jednotlivými metódami, pretože klasické postupy modifikácie povrchu zlyhávajú.