Slupkové galaxie - hydrodynamické simulace typu "sticky-particles" - Vulgan, Jakub; Jungwiert, Bruno, 1970-; Masarykova univerzita. Ústav teoretické fyziky a astrofyziky (2016)
V této práci provádíme řadu numerických simulací, které se snaží za pomoci radiálních srážek galaxií s vysokým hmotnostním poměrem (tzv. minor merger) dat za vznik slupkám kolem galaxií. Využíváme dvou teoretických gravitačních profilů - Plummerovu a Hernquistovu sféru. Simulace provádíme pro hvězdné i plynné slupky za pomoci hydrodynamické metody "sticky-particles". Snažíme se porovnat vlastnosti plynných a hvězdných slupek a taktéž zjistit rozdíly mezi oběma gravitačními profily. Zjišťujeme, ze polohy, intenzity a uhly rozevření slupek jsou velmi odlišné pro námi zkoumané profily a že vliv hydrodynamiky je jen velmi malý pro dnes typické poměry plynu v galaxiích.
In this thesis we carry out several numerical simulations that try to give birth to shells around galaxies through radial encounters of galaxies with high mass ratio (minor mergers). We use two theoretical gravity models - Plummer and Hernquist sphere. Simulations are carried out for stellar and gaseous shells with use of the "sticky-particles" hydrodynamics. Our goal is to compare properties of gaseous and stellar shells as well as describe differences between both gravitational profiles. We find out that the positions, intensities and angular widths of the shells differ significantly for chosen profiles and that the influence of hydrodynamics is not very big for typical ratios of gas in galaxies today.
Vedoucí práce: Bruno Jungwiert
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: galaxie; galaxies; diplomové práce; master's theses