Slupkové galaxie - hydrodynamické simulace typu "sticky-particles" - Vulgan, Jakub (2016)
V této práci provádíme řadu numerických simulací, které se snaží za pomoci radiálních srážek galaxií s vysokým hmotnostním poměrem (tzv. minor merger) dat za vznik slupkám kolem galaxií. Využíváme dvou teoretických gravitačních profilů - Plummerovu a Hernquistovu sféru. Simulace provádíme pro hvězdné i plynné slupky za pomoci hydrodynamické metody "sticky-particles". Snažíme se porovnat vlastnosti plynných a hvězdných slupek a taktéž zjistit rozdíly mezi oběma gravitačními profily. Zjišťujeme, ze polohy, intenzity a uhly rozevření slupek jsou velmi odlišné pro námi zkoumané profily a že vliv hydrodynamiky je jen velmi malý pro dnes typické poměry plynu v galaxiích.