Posuzování spolehlivosti elektronického prvku - Nováček, Ondřej (2016)
V této diplomové práci se věnujeme odhadům úrovní ukazatelů spolehlivosti a bezporuchovosti superkapacitorů. Pracujeme s originálním statistickým souborem dat získaných měřením vybíjecích a nabíjecích cyklů superkapacitorů v klimatické komoře. Zabýváme se závislostí průběhu vybíjení na teplotě a vybíjecím proudu, kde se snažíme především o určení rozdělení pravděpodobnosti náhodné veličiny, kterou je čas prvního dosažení předem stanovené hranice napětí na superkapacitoru. Dále v práci navrhujeme možné přístupy k modelování vybíjení pomocí Wienerova procesu, obecnějšího Itoova procesu a stochastických diferenciálních rovnic obecně. Zkoumáme i možnost využití Kalmanova filtru pro online sledování vybíjecího procesu.