Yule-Simonův model a jeho vlastnosti - Hrubý, Vít; Lánský, Petr; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2016)
Tématem této diplomové práce je analýza Yule-Simonova modelu, který v rovnovážném stavu konverguje k Yule-Simonovu rozdělení pravděpodobnosti. Hlavním cílem je analýza chování modelu při relativně malém počtu iterací. Jsou představena některá rozdělení pravděpodobnosti používaná při popisu chování shluků, která jsou posléze použita k fitování na experimentální data. V práci jsou popsány obecné charakteristiky mocninných zákonů. Teoretické poznatky jsou v závěru doplněny aplikací na reálná data.
This thesis is focused on analysis of Yule-Simon model, which in equilibrium converges to Yule-Simon distribution. Main goal is to analyse Yule-Simon model behaviour with relatively low number of iterations. There are introduced some of probability distributions often used to describe the behaviour of clusters and which are further used to fit experimental data. There are also described general characteristics of power laws. Theoretical knowledge is followed by application on real data.
Vedoucí práce: Petr Lánský
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: rozložení pravděpodobností; teorie pravděpodobnosti; probability distributions; probability theory; diplomové práce; master's theses