Yule-Simonův model a jeho vlastnosti - Hrubý, Vít (2016)
Tématem této diplomové práce je analýza Yule-Simonova modelu, který v rovnovážném stavu konverguje k Yule-Simonovu rozdělení pravděpodobnosti. Hlavním cílem je analýza chování modelu při relativně malém počtu iterací. Jsou představena některá rozdělení pravděpodobnosti používaná při popisu chování shluků, která jsou posléze použita k fitování na experimentální data. V práci jsou popsány obecné charakteristiky mocninných zákonů. Teoretické poznatky jsou v závěru doplněny aplikací na reálná data.