Investigation of AGR3 protein function and mechanisms triggering its expression in cancer cell - Obacz, Joanna; Hrstka, Roman; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2016)
Úvod: Anterior gradient protein (AGR) 3 je blízce příbuzným homologem proonkogenního proteinu AGR2. AGR3 je taxonomicky řazen do rodiny protein disulfid izomeráz. Přestože byla přítomnost AGR3 detekována u řady malignit, včetně nádorů mléčné žlázy, vaječníků, prostaty a jater, zůstává funkce tohoto proteinu v tumorigenezi stále ne zcela prozkoumána. Cílem předložené práce bylo popsat úlohu AGR3 v nádorové buňce, především pak mechanismy regulující hladinu AGR3, analyzovat vztah mezi proteiny AGR3 a AGR2 a stanovit prognostický význam exprese AGR3 u karcinomů mléčné žlázy. Metody: Funkce proteinu AGR3 byla studována na buněčných liniích MCF-7 a T-47D odvozených od karcinomu mléčné žlázy a H1299 odvozených od karcinomu plic, pomocí jak 2D tak i 3D modelových buněčných systémů. Vliv extracelulárního proteinu AGR3 na chování nádorové buňky byl studován pomocí monitorování buněčné proliferace v reálném čase, testu adhezivity, metody zacelování rýhy a β-galaktozidázovým testem. Interakce mez
Background: Anterior gradient protein (AGR) 3 is a highly related homologue of pro-oncogenic AGR2 and belongs to the family of protein disulphide isomerases. Although AGR3 was found in breast, ovary, prostate, and liver cancer, it remains of poorly defined function in tumourigenesis. The aim of this study was to elucidate AGR3 role in cancer and mechanisms responsible for its induction in tumour cell, to study putative AGR3-AGR2 cross-talk, and to determine the prognostic significance of AGR3 expression in breast carcinomas. Methods: AGR3 function was studied on breast carcinoma cell lines MCF-7 and T-47D and lung cancer cell line H1299 using both 2D and 3D models. The effect of extracellular AGR3 on cancer cell behaviour was assessed using Real-Time cell proliferation monitoring, detachment, wound-healing and β-galactosidase assays. The interaction between AGR3 and AGR2 was determined using proximity ligation assay and co-immunoprecipitation. Immunohistochemistry and qPCR were used to
Vedoucí práce: Roman Hrstka
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: AGR2; AGR3; bílkoviny; biologické markery; nádory prsu; signální faktory skupiny nodal; biological markers; proteins; Breast Neoplasms; Nodal Signaling Ligands; disertace; dissertations