Investigation of AGR3 protein function and mechanisms triggering its expression in cancer cell - Obacz, Joanna (2016)
Úvod: Anterior gradient protein (AGR) 3 je blízce příbuzným homologem proonkogenního proteinu AGR2. AGR3 je taxonomicky řazen do rodiny protein disulfid izomeráz. Přestože byla přítomnost AGR3 detekována u řady malignit, včetně nádorů mléčné žlázy, vaječníků, prostaty a jater, zůstává funkce tohoto proteinu v tumorigenezi stále ne zcela prozkoumána. Cílem předložené práce bylo popsat úlohu AGR3 v nádorové buňce, především pak mechanismy regulující hladinu AGR3, analyzovat vztah mezi proteiny AGR3 a AGR2 a stanovit prognostický význam exprese AGR3 u karcinomů mléčné žlázy. Metody: Funkce proteinu AGR3 byla studována na buněčných liniích MCF-7 a T-47D odvozených od karcinomu mléčné žlázy a H1299 odvozených od karcinomu plic, pomocí jak 2D tak i 3D modelových buněčných systémů. Vliv extracelulárního proteinu AGR3 na chování nádorové buňky byl studován pomocí monitorování buněčné proliferace v reálném čase, testu adhezivity, metody zacelování rýhy a β-galaktozidázovým testem. Interakce mez