Oceňování bytů a rodinných domů v pojišťovnictví - Dobešová, Veronika (2016)
Předmětem této diplomové práce je výpočet pojistné hodnoty a předepsaného pojistného bytů a rodinných domů s využitím modelových řešení. Práce v první části nastiňuje rysy a definice pojištění nemovitostí, opětovné zavedení klasické metody a práva stavby novým občanským zákoníkem, způsoby oceňování nemovitostí, postupy a vztahy pro výpočet pojistné hodnoty daných nemovitostí nákladovým způsobem, postupy a vztahy pro výpočet pojistného těchto nemovitostí a regresní model se způsoby jeho analýzy. V praktické části jsou analyzovány dva skutečné byty a osm variant čtyř modelových rodinných domů. S využitím nákladového způsobu oceňování je vypočítána jejich pojistná hodnota. Pro výpočet ročního pojistného nemovitostí je odhadována sazba pro výpočet pojistného. Provádí se 100 měření bytů a 366 měření rodinných domů, definují se regresní proměnné a sestavují se regresní modely, ze kterých se odhadne sazba pro výpočet pojistného bytů a rodinných domů a statisticky významné determinanty.