Detekce simulantů bojových chemických látek - Holubová, Lucie; Šimek, Zdeněk, 1956-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2016)
Diplomová práce se věnuje detekci a distribuci vybraných simulantů bojových chemických látek v systému půda/voda. Pro tuto práci byly vybrány k simulaci zpuchýřujícího yperitu 2-chlorethyl ethyl sulfid (CEES), 2-chlorethyl methyl sulfid (CEMS) a methylsalicylát (MS). K simulaci nervově paralytických látek byly vybrány zástupci diethyl ethylfosfonát (DEEP), dimethyl methylfosfonát (DMMP) a triethylfosfát (TEP). Úvodní kapitola popisuje aktuální situaci řešené problematiky. Experimentální část popisuje studium extrahovatelnosti simulantů BCHL z půdy, kde byl sledován vliv celkového organického uhlíku v půdě na účinnost extrakce simulantů z laboratorně obohacených vzorků půdy. Dále se práce zabývá studiem distribučních rovnováh a adsorpčních izoterem. Vybrané simulanty BCHL byly analyzovány kapalinovou chromatografií s hmotnostní a UV detekcí.
This diploma thesis deals with the detection and distribution of selected simulants of chemical warfare agents in the soil/water system. For this work 2-chloroethyl ethyl sulfide (CEES), 2-chloroethyl methyl sulfide (CEMS) and methyl salicylate (MS) were selected as the simulants of blistering mustard gas. Representatives of diethyl ethyl phosphonate (DEEP), dimethyl methyl phosphonate (DMMP) and triethyl phosphate (TEP) were selected to simulate nerve agents. The introductory chapter describes the current situation of the addressed problems. The experimental part describes studying of the extractability of CWA simulants from the soil, where the effect of the total organic carbon in the soil on the extraction efficiency of the laboratory enriched soil samples simulants was tested. Furthermore, the work deals with the study of distribution equilibria and adsorption isotherms. Selected CWA simulants were analyzed by liquid chromatography with mass and UV detection.
Vedoucí práce: Zdeněk Šimek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: adsorpční izotermy; bojové chemické látky; detekce bojových chemických látek; extrakce (chemie); půda; voda; adsorption isotherms; detection of chemical warfare agents; extraction (chemistry); chemical warfare agents; soil; water; diplomové práce; master's theses