Detekce simulantů bojových chemických látek - Holubová, Lucie (2016)
Diplomová práce se věnuje detekci a distribuci vybraných simulantů bojových chemických látek v systému půda/voda. Pro tuto práci byly vybrány k simulaci zpuchýřujícího yperitu 2-chlorethyl ethyl sulfid (CEES), 2-chlorethyl methyl sulfid (CEMS) a methylsalicylát (MS). K simulaci nervově paralytických látek byly vybrány zástupci diethyl ethylfosfonát (DEEP), dimethyl methylfosfonát (DMMP) a triethylfosfát (TEP). Úvodní kapitola popisuje aktuální situaci řešené problematiky. Experimentální část popisuje studium extrahovatelnosti simulantů BCHL z půdy, kde byl sledován vliv celkového organického uhlíku v půdě na účinnost extrakce simulantů z laboratorně obohacených vzorků půdy. Dále se práce zabývá studiem distribučních rovnováh a adsorpčních izoterem. Vybrané simulanty BCHL byly analyzovány kapalinovou chromatografií s hmotnostní a UV detekcí.