Hormonální antikoncepce : rizika a návrat fertility - Procházková, Petra; Nejezchlebová, Helena, 1977-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2016)
Tato literární rešerše porovnává a shrnuje výsledky studií zkoumajících možná rizika užívání hormonální antikoncepce a návrat fertility po ukončení jejího užívání. U všech zkoumaných rizik se ukazuje většinová shoda shromážděných studií. Užívání hormonální antikoncepce nejvíce zvyšuje riziko vzniku tromboembolické nemoci. Mírně zvýšené riziko bylo zjištěno u cévní mozkové příhody a infarktu myokardu. U rakoviny děložního hrdla je větší riziko vzniku asociováno až s dlouholetým užíváním hormonální antikoncepce. Vyšší riziko rakoviny prsu se může projevit u žen mladších 35 let. Zkoumané studie připouštějí zpoždění plodnosti po užívání hormonální antikoncepce, ale žádná z nich nepotvrdila dlouhodobou či trvalou neplodnost.
This meta-analysis compares and concludes findings of other researches focused on potential risks associated with hormonal contraception use, and a return to fertility after quitting the use. A major consensus over the surveyed researches was found with respect to all examined risks. The hormonal contraception use increases most a risk of an emergence of venous thromboembolisms. A slightly increased risk was observed also with respect to strokes and myocardial infarction. A higher risk of cervical cancer emergence is associated only with a long-term use of the hormonal contraception. A higher risk of breast cancer may occur among women younger than 35 years old. The polled studies admit a delayed fertility after the use of the hormonal contraception but none of them confirmed a long-term or permanent infertility.
Vedoucí práce: Helena Nejezchlebová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: hormonální antikoncepce; plodnost; tromboembolická nemoc; fertility; hormonal contraception; thromboembolic disease; diplomové práce; master's theses