Hormonální antikoncepce : rizika a návrat fertility - Procházková, Petra (2016)
Tato literární rešerše porovnává a shrnuje výsledky studií zkoumajících možná rizika užívání hormonální antikoncepce a návrat fertility po ukončení jejího užívání. U všech zkoumaných rizik se ukazuje většinová shoda shromážděných studií. Užívání hormonální antikoncepce nejvíce zvyšuje riziko vzniku tromboembolické nemoci. Mírně zvýšené riziko bylo zjištěno u cévní mozkové příhody a infarktu myokardu. U rakoviny děložního hrdla je větší riziko vzniku asociováno až s dlouholetým užíváním hormonální antikoncepce. Vyšší riziko rakoviny prsu se může projevit u žen mladších 35 let. Zkoumané studie připouštějí zpoždění plodnosti po užívání hormonální antikoncepce, ale žádná z nich nepotvrdila dlouhodobou či trvalou neplodnost.