Dospělé jaterní kmenové buňky a jejich využití v toxikologii - Váňová, Sabina (2016)
Diferencované buňky lidského těla odvozené od kmenových buněk bývají stále častěji využívány při in vitro stanovování toxicity environmentálních polutantů. Málo pozornosti však bylo dosud věnováno zkoumání vlivu chemických látek přímo na dospělé (tkáňově specifické) kmenové buňky, ačkoli již existují důkazy, že jejich poškození může mít závažné dopady na lidské zdraví. Jedním z důsledků narušení dospělých kmenových buněk a tkáňové homeostázy může být vznik nádorového onemocnění. V této diplomové práci byly zkoumány účinky vybraných hepatotoxinů a hepatokarcinogenů (fluoranthenu, benzo[a]pyrenu, microcystinu-LR, cylindrospermopsinu, 12-O-tetradekanoylforbol-13-acetátu a 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxinu) na linii lidských jaterních kmenových buněk HL1-hT1. Experimenty byly realizovány v klasickém dvourozměrném (2D) uspořádání - monovrstvě a v trojrozměrném (3D) systému - mnohobuněčných sféroidech. Výsledky odhalily, že působení některých uvedených toxikantů (benzo[a]pyrenu, microcyst