Proměnnost ultrafialového spektra dvojhvězdy Cygnus X-1 - Xia, Caiyun (2016)
V předložené práci studujeme proměnnost ultrafialového spektra rentgenového záření dvojhvězdy Cygnus X-1 v závislosti na fázi oběhu optické složky okolo neviditelné složky. V prvních kapitolách teoretické části je stručně popsáno dělení rentgenových dvojhvězd a základní údaje o dvojhvězdě Cygnus X-1. Dále je uveden přehled družic, které pozorovaly nebo stále pozorují v ultrafialové oblasti. Popisujeme hvězdný vítr, hvězdný vývoj a je také vysvětleno, jak se z původně mladé horké hvězdy stane černá díra. Praktická část je věnovaná zpracování spekter získaných z archivu družice IUE, ze kterých byly sestrojeny jednotlivé grafy závislosti toku v spektralních čarách na fázi oběhu.