Numerické aproximace a jejich použití - Sestrienková, Simona (2016)
V této diplomové práci se věnujeme numerickým aproximacím obyčejných diferenciálních rovnic. Primárním cílem práce je popis jednokrokových a lineárních vícekrokových metod, které jsou doplněné vhodnými fyzikálními a ekonomickými aplikacemi. Speciálně z jednokrokových metod se zaměřujeme na Runge - Kutta metody, a z vícekrokových metod na Adamsovy metody. V závěru práce se nacházi aplikace explicitní metody Runge - Kutta na Blackovu - Scholesovu parciální diferenciální rovnici a porovnání dosažených výsledky s implicitní Crankov - Nicolsonovým schématem.