Historie migrace uranu v sedimentech řičky Hadůvky - Fekete, Mikuláš (2016)
Práce se zaměřuje na migrační pochody uranu v sedimentech říčky Hadůvky. Studované území se náchází blízko obce Olší, kde ťežba uranu v minulosti spůsobila kontaminaci dnových sedimenů Hadůvky. Práce byla vypracována z dat z analýz odebratých vzorků sedimentu, pomocí laboratórni gamaspektrometrie, zrnistotní analýzy a XRF. Z výsledků laboratórní gamaspektrometrie vyplývá, že uran se koncentruje v sedimentech ve vyšších koncentracích převažně v severní části toku Hadůvky a ve spodné části profilu. Zrnitostná analýza naznačila různorodost částí profilu a na dynamičnost sedimentačního prostředí. XRF analýza poukázala na spojitost mezi koncentracemi uranu a síry, a na možnou spojitost s koncentracemi železa. Srovnání obsahu uranu a cézia za účelem odhadnutí stáří sedimentu nebylo úspěšné.